23 Ocak 2013 Çarşamba

A Clockwork Orange

     Türkçe'ye 'Otomatik Portakal' ismiyle çevrilen 'Anthony Burgess' in 1961 yılında yayımladığı kitabıdır.  Burgess (1917-1993) kitabı hakkında "Tüm hayvanların en zekisi, iyiliğin ne demek olduğunu bilen insanoğluna sistematik bir baskı uygulayarak onu otomatik işleyen bir makine haline getirenlere kılıç kadar keskin olan kalemimle saldırmaktan başka hiç bir şey yapamıyorum..." sözlerine arka kapakta yer vermiştir.
'Otomatik Portakal' 
genç Alex ve bir grup gencin kurduğu çeteye İngiliz kara mizah anlayışıyla yaklaşan roman, direkt şiddet, uyuşturucu madde bağımlılığı v.b. konularını işlenmiştir. Ayrıca grubu ile yaşından çok suça karıştıktan sonra hapishaneye düşmesi ve sonrasında devlet görevlileri tarafından rehabilitasyona alınıp hayatının ölüme sürüklenmesine neden olan Alex'in anılarını anlatıyor kardeşlerim. Kardeşlerim diyorum çünkü siz sayın dinleyiciler diye söze başlayan Alex, kardeşlerim diye sözlerini bitirip güzel bir yakınlık kuruyor hikayesini anlatırken bizlere.

     'Otomatik Portakal' ayrıca kendi ismiyle 1971 yılında 137 dk.'lık bir Amerikan Filmi olmuştur. Filmin yönetmeni 'Stanley Kubrick' tir ve bu uyarlama sinema tarihinin en iyi roman-film uyarlaması unvanını da ele almıştır.
     Kısacası roman 20. yüzyılın en kült eserlerinden biridir. 
     İyi okumalar kardeşlerim.

Kafkaesque

Dün gece masumiyeti gerçeklikten silinmiş. Flu, ağır aksak rutin fizik kurallarını reddediyordu bünyem. “ İyi değilim ” diyordum sürekli, ...